sossen.blogg.se

Konflikträdd vänster-sosse med dyslexi skriver blogg. Det är arbetarrörelsen och socialdemokratins förbannade skyldighet att för väljarna tydliggöra den klass konflikt som alltid funnits och alltid kommer finnas i ett Kapitalistiskt system. Skillnaden mellan höger och vänster är förhållningssättet till kapitalismen. Socialdemokratins inställning är att kapitalismen är en usel herre men en effektiv tjänare. Med det menas att det är folket som genom demokratin ska kontrollera kapitalismen. Medan de mera högerorienterade anser att kapitalismen inte behöver tyglas. De menar att vi ska avreglera kontrollen och låta marknadskrafterna mer eller mindre få härja fritt. Den här bloggen är mitt bidrag till att försöka tydliggöra makt strukturerna i samhället.

Gängkriminaliteten är bara en reaktion på ett samhälle där allt handlar om pengar.

Publicerad 2019-09-03 22:25:00 i Politik ,

 Nu står vi där igen med en samhällsdebatt om kriminaliteten och problemen i de så kallade ”utanförskaps områdena” utanför vadå kan man fråga sig!? Lever vi inte alla i samma land? Samma samhälle? Det är så oerhört frustrerande att så många endast tycks kunna titta på samhället genom en kikare där de tolkar det dem ser med ett sin bristande bildning. För det kan ju inte vara annat en bristande bildning som gör att så många tycks ha så oerhört svårt med att se samband. Se att allting hänger samman och att vi alla är en del av samhället. Alltså att det som händer och sker inte är något som vi saknar ansvar över. Samhället är som bekant människans verk och om något är fel kan vi ändra på det. Men tydligen är det för människor till höger en oerhört stor förolämpning att behöva inse att dem själva är en del av samhället. Det tycks vara så att deras tår blir oerhört ömma om en säger något som påminner dem om att deras egna åsikter, värderingar, och inte minst handlingar får konsekvenser även på samhällsnivå. 

 Ska det vara så svårt att tänka sig att om vi lever i ett samhälle där allting handlar om pengar så bidrar det till en ökad kriminalitet. Om vi tänker på alla dessa unga män som deltar i gäng kriminaliteten så har nästan alla det gemensamt att de misslyckats i skolan. En misslyckad skolgången stänger dörren till de utbildningar som kan ge ett någorlunda hyggligt betalt arbete. Hur ser människor generellt på de här människorna som dessutom växt upp i bostadsområden som den vita medelklassen skakar som asplöv över. Vad har samhället att erbjuda dem? Om de väljer att följa den väg som förespråkarna av det kapitalistiska systemet vill att de ska välja. Jag menar att dem då i bästa fall får ett okvalificerat låglönearbete. Vilket de flesta påstår är något att vara stolt över.

Men sanningen är att den borgliga medelklassen i vårt land föraktar de här människorna med passion. Det är inte ovanligt med beskrivningar som ”jävla sosse” om människor som inte tjänar tillräckligt med pengar.Hur är det med kärleken då? Är det många unga kvinnor som förälskat sig i en ung man utan utbildning och med ett lågavlönat arbete? Nej statstiken är tydlig. Det här med att kärleken är blind tycks konstigt nog innebära att kvinnor nästan aldrig blir förälskade i  lågutbildade/ lågavlönade män. Så vad jag menar är att det som vårt samhälle erbjuder de här unga killarna inte är så där jätte lockande. 

Eller är samhällets normer och värderingar  lockande för en ung man som växt upp i en förort som andra rynkar på näsan åt?. Samtidigt som hela samhället de senaste årtionden mer och mer har gått emot att bara handla om pengar, konsumtion och status. Eller är det då mera lockande att välja kriminaliteten? Där erbjuds förutom gemenskap också pengar, brudar och status. Nej självklart så tror jag inte att avskräckande straff är lösningen på de problem som kommer utav att vi lever i ett samhälle där allt flera tycks leva efter ”om en vill tjäna pengar får en vara beredd att kliva över lik”. För de privilegierade klasserna så blir det bara en metafor men för dem längst blir det något bokstavligt. 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela