sossen.blogg.se

Konflikträdd vänster-sosse med dyslexi skriver blogg. Det är arbetarrörelsen och socialdemokratins förbannade skyldighet att för väljarna tydliggöra den klass konflikt som alltid funnits och alltid kommer finnas i ett Kapitalistiskt system. Skillnaden mellan höger och vänster är förhållningssättet till kapitalismen. Socialdemokratins inställning är att kapitalismen är en usel herre men en effektiv tjänare. Med det menas att det är folket som genom demokratin ska kontrollera kapitalismen. Medan de mera högerorienterade anser att kapitalismen inte behöver tyglas. De menar att vi ska avreglera kontrollen och låta marknadskrafterna mer eller mindre få härja fritt. Den här bloggen är mitt bidrag till att försöka tydliggöra makt strukturerna i samhället.

I nästan varje borgerligt hem gömmer sig en sosse i garderoben.

Publicerad 2019-07-26 23:37:00 i Politik ,

Om en skulle fråga en borglig väljare om de vill behålla den svenska föräldraförsäkringen så blir svaret nästan alltid ja. Om en frågar en borglig väljare om de vill att det även i framtiden ska vara gratis att studera på universitetet så blir svaret nästan alltid ja. Om en frågar en borglig väljare om de vill behålla förskolorna med maxtaxa så blir svaret nästan alltid ja. Vilket är märkligt då högerpartierna kämpade emot när socialdemokraterna införde föräldraförsäkringen precis som de var emot införandet av både  skattefinansierad universitetsutbildning och barnomsorg. Jag kritiserar inte på något sätt högerpartierna för att de kämpande emot införandet av uppenbart socialistiska reformer. Det hade stridit emot hela deras ideologiska grundsyn att låta skattebetalarna betala enskilda individers universitetsutbildning. Liksom att skattebetalarna får försörja barnfamiljerna och betala deras barnpassning. Det märkliga är att borgliga partier  alltid efter att dessa socialistiska reformer genomförts ställt sig bakom dem. Det är en anpassning till vad som går hem hos väljarna. De vinner inga val på att avskaffa socialist reformerna. Men vi kan vara helt säkra på att om ett nytt konservativt block samlar ihop 50% av väljarna och lyckas behålla det några mandat perioder så kommer små små avgifter för universitetsutbildningarna komma krypande. Liksom självklara begränsningar i hur många kurser och utbildningar varje individ skall få rätt till utan att betala ur egen plånbok. Liksom att antalet föräldradagar kommer minska för att finansiera skattesänkningar som nästan bara ger smulor till vanliga löntagare. Medan överklassen badar i champagne för sin skattesänkning. Självklart kommer de se till att barnomsorg blir något familjerna får betala själva kanske med något nytt fiffigt avdrag likt rut och rot. Så att kostnaderna hamnar hos individerna istället för det gemensamma. Detta är inget jag på något sätt kritiserar högern för. Utan det är helt rätt utifrån deras ideologiska grundsyn. 

Min övertygelse är att många av de höger konservativa väljarna är beroende av de socialistiska reformerna. Många av dem har också socialist reformerna att tacka för deras egen individuella framgång. Många är dem som gjort en klassresa genom att studera på universitetet för att sedan glömma vilka som gjorde det möjligt när dem går och röstar vart fjärde år. Jag köper helt enkelt inte deras höger åsikter. Jag tror att det bor en liten sosse hemma i garderoben hos nästan varje borglig väljare. Frågan är hur vi får sossen att komma ut ur garderoben?

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela