sossen.blogg.se

Konflikträdd vänster-sosse med dyslexi skriver blogg. Det är arbetarrörelsen och socialdemokratins förbannade skyldighet att för väljarna tydliggöra den klass konflikt som alltid funnits och alltid kommer finnas i ett Kapitalistiskt system. Skillnaden mellan höger och vänster är förhållningssättet till kapitalismen. Socialdemokratins inställning är att kapitalismen är en usel herre men en effektiv tjänare. Med det menas att det är folket som genom demokratin ska kontrollera kapitalismen. Medan de mera högerorienterade anser att kapitalismen inte behöver tyglas. De menar att vi ska avreglera kontrollen och låta marknadskrafterna mer eller mindre få härja fritt. Den här bloggen är mitt bidrag till att försöka tydliggöra makt strukturerna i samhället.

Generella bidrag kan minska kostnaderna, fusket & stigmatiseringen

Publicerad 2017-01-22 19:21:41 i Politik ,

Jag tänker att de inkomst baserade bidragen inte kan vara särskilt kostnadseffektiva för oss skattebetalare. Då varje handläggare som handlägger nivån på ersättningen kostar pengar när denna utför sitt arbete. Samt att dessa ärenden som ska handläggas och baserats på inkomst möjliggör för dem som saknar samvete och moral att fuska på olika sätt. Systemet med de många gånger avancerade regelverken gör också att människor riskerar att hamna utanför rätten till inkomst baserad ersättning enbart pågrund av att de inte känt till regelverken. Vilket bland annat drabbat människor i övergång mellan studier och arbete.

Jag tänker att kostnaderna för fusket & personal kostnaderna är pengar som samhället kunde använt till andra mera behjärtansvärda områden. Alternativt kunde kostnaderna för samhället minska, alltså kunde vi minska skattetrycket. Ååå detta måste ju vara något som till och med tilltalar moderaterna!? Men nej det Lutherska budskapet om att arbetar du inte skall du heller inte äta ligger alltför djupt rotat i vårt land. Hellre får det då kosta att handlägga ärendena.
Men jag tänker att vinsten med generella bidrag (tillexempel barnbidraget) inte bara handlar om minskade kostnader utan minst lika mycket om minskad stigmatisering av de ekonomiskt mest svaga i samhället då de slipper söka bidrag och leva med stigmatisering som det kan medföra. Med generella bidrag finns ingen skam eller stigmatisering. Somliga behöver bidragen andra inte. De som inte behöver får och andra sidan uppleva att de inte bara betalar utan också får något tillbaka från samhället.

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela