sossen.blogg.se

Konflikträdd vänster-sosse med dyslexi skriver blogg. Det är arbetarrörelsen och socialdemokratins förbannade skyldighet att för väljarna tydliggöra den klass konflikt som alltid funnits och alltid kommer finnas i ett Kapitalistiskt system. Skillnaden mellan höger och vänster är förhållningssättet till kapitalismen. Socialdemokratins inställning är att kapitalismen är en usel herre men en effektiv tjänare. Med det menas att det är folket som genom demokratin ska kontrollera kapitalismen. Medan de mera högerorienterade anser att kapitalismen inte behöver tyglas. De menar att vi ska avreglera kontrollen och låta marknadskrafterna mer eller mindre få härja fritt. Den här bloggen är mitt bidrag till att försöka tydliggöra makt strukturerna i samhället.

Marx-Alienationsteorin saknas i debatten om Rut & Rot

Publicerad 2016-07-31 21:27:00 i Politik ,

Marx teorier är så oerhört användbara för oss människor. Även de som avskyr allt vad socialism står för kan få ett rikare och lyckligare liv med hjälp av Marx-teorier. Jag har tidigare skrivit om ”mervärdes-teorin” jag ska nu försöka förklara hur även alienationsteori kan hjälpa oss förstå varför vi mår bättre av att arbete mera åt oss själva och mindre åt de som ger oss lön i pengar. Vi tjänar alltså inte bara på det genom att vi får behålla mera utav arbetets frukt då vi inte behöver skapa ”mervärde” som går till andra. Vi får också en större känsla av meningsfullhet i arbetet och får njuta av slut produkten av vårt arbete. Tex korv kostar ca 100 sek kg i matbutiken men köttråvaran i matbutikens köttdisk kostar bara ca 40 kr kg och kryddorna och övriga ingredienser försumbart lite.
 
Enligt Marx alienations-teorin så har arbetet blivit till någonting främmande för arbetaren. Arbetaren arbetar endast för att uppfylla behov utanför arbetet. Då arbetet i sig inte uppfyller något behov utan endast är ett nödvändigt ont för att kunna tillfredsställa behov utanför arbetet där arbetaren känner sig som sig själv. Marx jämför människan med djuret vilket människan också är, ett djur alltså. Hur djuret bygger bon, bostäder och producerar. Skillnaden är att djuret tillskillnad från människan endast producerar vad det omedelbart behöver.
 
Människan går omvägen via pengar och lönearbete för att kunna tillfredsställa behoven. Istället för att bygga sitt eget hus och producera sin egen mat så lönearbetar människan för att med pengar kunna köpa tex mat och hus. Som byggs av några andra som också lönearbetar. Det gör arbetet till något främmande, något arbetaren inte ser helheten utav. Arbetet i sig självt blir inte meningsfullt då helhetsperspektivet av arbetet uteblir då kapitalet ökat profiten genom arbetsdelningen.
 
Jag tänker att detta kan förklara varför jag aldrig tyckt något av de arbeten jag haft inom LO avtalsområden varit särskilt meningsfulla eller utvecklande för mig som person. Arbetena har precis som Marx beskriver varit något som separerat mig från mig själv. Något jag tvingas göra i utbyte emot pengar. Något som jag gör för att en högre makt tvingar mig. Jag måste kunna betala för maten jag äger och bostaden jag bor i och bilen som transporterar mig där emellan. Men medvetenheten jag har som människa har gjort att jag precis som Marx beskriver ”Människan kan tillskillnad ifrån djuren reflektera över sin situation”. Det gör att jag om jag vill kan välja att sätta mina inköp i relation till lönearbetet.
 
 
Inspirerad av Marx så satte jag nyligen behovet av en ny sänggavel i relation till hur många timmar jag skulle behöva arbeta på mitt lönearbete för att kunna köpa en ny. Sänggavlar är dyra ca 2-3000 kronor. Vilket innebär grovt räknat 2 dagars lönearbete. Jag googlade på ”bygga sänggavel” och gjorde därefter en enkel skiss på hur den skulle kunna tänkas se ut. Jag åkte därefter till brädgården och inhandlade brädor och skruv. Kostnad ca 200 kr jag ägnade sedan ca 3 h åt att bygga denna sänggavel. Jag behövde då endast gå en liten omväg vi lönearbetet för att tillfredsställa mitt behov (tjäna 200 kr).
 
 
Njuta av slutprodukten
Jag fick också njuta av det Marx kallar för slutprodukten av mitt arbete. Jag hade så otroligt roligt när jag byggde den vilket inte på något sätt går att jämföra med vad jag känt inför mina lönearbeten (LO avtalsområde). Jag kände inget främmande skap inför arbetet med att uppfylla ett behov av en ny sänggavel. Vilket jag är helt övertygad om att de anställda i sänggavels fabriken känner inför det moment de tilldelats av arbetsdelningen i processen där just de själva som individer bidrar till nya sänggavlar som de enbart känner sig främmande inför. Förmodligen har de lika tråkigt som jag hade det roligt när de bygger sänggavlar. Precis som jag har roligare när jag maler min egen färs och gör mina egna hamburgare min egen korv och målar/tapetserar & lägger golv i mitt eget hem och får njuta av mitt eget arbetes frukt. Detta är en aspekt som jag saknar i debatten om Rut och Rot. Jag tror helt enkelt att människor mår bättre om de istället för att lönearbeta för att sedan betala andra för arbete gör arbetet själv oavsett om det gäller korv, tapeter, snickeri eller städning.

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela