sossen.blogg.se

Konflikträdd vänster-sosse med dyslexi skriver blogg. Det är arbetarrörelsen och socialdemokratins förbannade skyldighet att för väljarna tydliggöra den klass konflikt som alltid funnits och alltid kommer finnas i ett Kapitalistiskt system. Skillnaden mellan höger och vänster är förhållningssättet till kapitalismen. Socialdemokratins inställning är att kapitalismen är en usel herre men en effektiv tjänare. Med det menas att det är folket som genom demokratin ska kontrollera kapitalismen. Medan de mera högerorienterade anser att kapitalismen inte behöver tyglas. De menar att vi ska avreglera kontrollen och låta marknadskrafterna mer eller mindre få härja fritt. Den här bloggen är mitt bidrag till att försöka tydliggöra makt strukturerna i samhället.

Individuella handlingar i individualismens anda

Publicerad 2016-10-13 23:42:00 i Politik ,




Individualismen har gjort det svårt för oss som anser att vi lever i ett samhälle tillsammans. Där vi fattar våra val i ett sammanhang. Där vi anser att de omgivande faktorerna påverkar vilka val vi gör.

Individualismen vill lägga allt ansvar för individuella handlingar på individerna.

Men är det vårt fel ?
att vi kör bil när samhället är uppbyggt kring bilismen. Är det vårt fel att vi äter för mycket kött när politiken gjort framförallt importerat kött väldigt billigt. Är det vårt fel att vi ofta gör valet att kvinnan ta ut de flesta föräldradagar när vi lever i ett samhälle (värld) där starka krafter förespråkar en sådan fördelning mellan könen? Är det vårt fel att fler kvinnor än men med barn väljer att arbeta deltid av samma anledning?

Jag upplever att många människor när politiska förespråkare lyfter dessa frågor på ett generellt plan går i försvar då de känner att deras individuella val blivit ifrågasatt. Vilket jag menar hänger samman med den "individualistiska andan" där i individens eget ansvar är överordnat de omgivande faktorerna.

Människor vänder sig då emot de politiker som lyft frågan trots att ett uppmärksammade av frågan skulle kunna resultera i en förändring av de omgivande faktorerna. Något som skulle öka deras valmöjligheter betydligt mera än en teoretisk valfrihet begränsad av omgivande faktorer.

Tyvärr verkar det vara jobbigt att höra att bilismen är ett miljö-problem och att det är en kvinnofälla att arbeta deltid och ta ut en större del av föräldradagarna. Eftersom de är fostrande i en individualistiskt anda så kan de inte separera sig själva ifrån sina handlingar. Utan måste försvara handlingarna vilket gör att de föredrar politiker som inte lyfter frågor som berör hur de själva valt att leva.
Men vi som anser att det finns en koppling mellan individuella handlingar och vilka valmöjligheter som fanns tillgängliga. Menar inte att dessa frågor ska lösas på ett individuellt plan eller att det ska bil till en individuell ångest. Vi vill ändra de omgivande faktorerna så att människorna kan göra andra val. Så att flera kan välja att resa kollektivt, så att flera kan välja att fördela föräldradagarna mera jämställt. Så att flera män kan välja att arbeta mindre och fler kvinnor kan välja att arbeta mera.

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela