sossen.blogg.se

Konflikträdd vänster-sosse med dyslexi skriver blogg. Det är arbetarrörelsen och socialdemokratins förbannade skyldighet att för väljarna tydliggöra den klass konflikt som alltid funnits och alltid kommer finnas i ett Kapitalistiskt system. Skillnaden mellan höger och vänster är förhållningssättet till kapitalismen. Socialdemokratins inställning är att kapitalismen är en usel herre men en effektiv tjänare. Med det menas att det är folket som genom demokratin ska kontrollera kapitalismen. Medan de mera högerorienterade anser att kapitalismen inte behöver tyglas. De menar att vi ska avreglera kontrollen och låta marknadskrafterna mer eller mindre få härja fritt. Den här bloggen är mitt bidrag till att försöka tydliggöra makt strukturerna i samhället.

Vems världsbild är det du har?

Publicerad 2016-02-22 22:47:00 i Politik ,

Jag ställer dig frågan vems världsbild är det du har? Det finns teorier om att de härskande klassernas världsbild alltid tenderar att bli den allmänt vedertagna.
Stämmer det? jag tror det gör det. Jag tror att de har en förmåga att få många människor att köpa deras tolkning och syn på världen helt okritiskt. De säger tex citat ”rut-avdraget skapar nya arbeten och ökar antalet kvinnliga företagare.” Vilket kanske är sant!? Vad vet jag!?
 
Men det är också oerhört mycket mera komplicerat än så.
Jag har pratat med många vanliga medborgare som arbetar på vanliga arbeten och städar sin egen bostad. Men som helt ställer sig bakom rut-avdraget. De är i princip villiga att gå man ur huse för den övre medelklassens rätt att exploatera arbetarklassens kvinnors arbete. Det handlar alltså inte om arbeten de själva har planer på att vare sig köpa eller utföra så varför är detta så viktigt för dem? De tycker tydligen att det är oerhört viktigt att övre medelklassen ska få möjlighet att istället för att städa sina egna hem och dela jämställt på det arbetet. Så ska de ges möjlighet att kunna göra avdrag i deklarationen för att betala en kvinna från en lägre samhällsklass för att utföra sysslan åt dem. Jag kan garantera att den kvinnan även utför majoriteten av det obetalda arbetet i sitt eget hem efter att hon städat någon annans i utbyte mot lön.
 
Är det inte så att detta är ett arbete människor utför i brist på annat?
Hur många av de som arbetar som rut-städare har gymnasiekompetens? Har överhuvudtaget någon högskolepoäng? Hur många av dem är etniska svenskar? Jag menar att Rut-branchen skiljer sig från andra brancher på det sätter att den som utför rut-tjänsten alltid och utan undantag tillhör en lägre samhällsklass en köpare av tjänsten. Så ser det inte ut när hantverkare utför rot-tjänster. De har ett kvalificerade yrken och löner som ligger bra till i jämförelse med andra yrken. De utför kvalificerade arbetsuppgifter som människor många gånger inte får utföra själva. Tex elektriker vvs andra är duktiga målare snickare plattsättare med mera och utför arbetsuppgifter på ett fack mässigt sätt. Folk anlitar dem för att de saknar kunskap om hur dessa arbeten ska utföras. Så ser det inte ut för rut-avdraget köparna vet hur de städar själva.
 
De köper rut-tjänster för att de har bättre saker för sig än att städa upp sin egen skit. Det är inget yrke de själva någonsin skulle välja.
Så innan du får hög puls över andras minskade möjligheter att få använda rut-avdraget föreslår jag dig att fundera en stund över på vilket sätt din världsbild skiljer sig ifrån de härskande klassernas  världsbild? 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela