sossen.blogg.se

Konflikträdd vänster-sosse med dyslexi skriver blogg. Det är arbetarrörelsen och socialdemokratins förbannade skyldighet att för väljarna tydliggöra den klass konflikt som alltid funnits och alltid kommer finnas i ett Kapitalistiskt system. Skillnaden mellan höger och vänster är förhållningssättet till kapitalismen. Socialdemokratins inställning är att kapitalismen är en usel herre men en effektiv tjänare. Med det menas att det är folket som genom demokratin ska kontrollera kapitalismen. Medan de mera högerorienterade anser att kapitalismen inte behöver tyglas. De menar att vi ska avreglera kontrollen och låta marknadskrafterna mer eller mindre få härja fritt. Den här bloggen är mitt bidrag till att försöka tydliggöra makt strukturerna i samhället.

Vi lever i en tid när människor har råd med identitetspolitik.

Publicerad 2019-06-25 23:22:00 i Politik ,

Vi lever idag i en tid när den politiska debatten handlar om vem som bäst förvaltar socialdemokratins verk. Sverige är ett land med socialdemokratisk välfärd i världsklass. Väljarna tittar väldigt sällan bakåt. Om vi tittar  bakåt i historien på alla fantastiska reformer som gjort Sverige och Skandinavien till den bästa platsen att leva på. Så inser vi att samtliga grejer som gör Sverige till ett fantastiskt land kan vi tacka sossarna för. Medan höger-konservativa krafter kämpade emot. 

 Föräldrar-försäkringen, förskola med maxtaxa,  skatte finansierad utbildning på universitetet, allmän och lika rösträtt  är alla exempel på socialdemokratiska reformer. Som höger-konservativa krafter kämpade emot. Men nu påstår sig stå bakom. Vilket dem också i någon mening gör för vem fan skulle rösta höger om det innebar att en skulle få betala 500 000 för sin universitetsutbildning? Vem skulle rösta höger om en då skulle förlora maxtaxan på förskolan och istället betala ca 8000 kr i månaden för varje liten unge de satt till världen? Hur många skulle rösta höger om det innebar att de själv skulle behöva finansiera hemma perioden med småbarn? Näää borgarna idag vet att dessa socialdemokratiska reformer är något folk tar för givet. Gå till val på att skrota sådana reformer vore inte särskilt framgångsrikt. 

 Vad dem gjort för att få en chans är att ställa sig bakom dem men samtidigt propagera för sänkta skatter. Vilket är en mycket knepig ekvation. Men det går om en skapar ett samhälle som kraftigt missgynnar dem som mest behöver välfärden. Om en friskförklarar dödligt sjuka människor och drar in deras sjukförsäkring så går det. 

Lägger vi där till att inget parti är i närheten av 51% av väljarstödet. Utan att alla regeringar består utav flera partier som förhandlat och kompromissat. Vilket gör att  det aldrig fullt ut blir tydligt för väljarna vilken politik de verkligen röstat på. 

Det menar jag medför att för det stora flertalet människor. (Även mig själv inräknad) är så att i ens egen lilla bubbla i ens egen lilla vardag så märks ingen stor skillnad mellan höger och vänster regering. Det är liksom inte så att en röst på tex moderaterna och en borglig valseger innebär att det kommer kosta 500 000 att studera 4 år på universitetet. Eller att det kommer en förskoleräkning på 8000 istället för dagens max 1400 kr. Utan för väldigt många människor rullar livet på bra oavsett regering. Även om den som väljer att lyfta blicken kan se att klass klyftorna & segregationen ökar. Detta gör att det inte blir lika självklart vilket parti människor ska välja att rösta på. Vilken politik gynnar mig själv på kort sikt? På lång sikt? Det finns inte ett lika självklart svar på frågan längre när det inte längre handlar om att skapa det fantastiska välfärdssamhälle som socialdemokratin byggde upp. Kvar blir då menar jag väldigt mycket utrymme för identitetspolitik. Som jag menar följer samma logik som annan konsumtion. Vi är vid konsumtion inte bara rationella människor. Vi köper tex  inte nödvändigtvis den prisvärdaste, säkraste, miljövänligaste bilen som fyller vårt behov. Utan minst lika mycket handlar det om identifikation med märket & modellen. Samma är det  med annan konsumtion som kläder som också ofta är mycket identitetsskapande. Precis som det är  identitetsskapande att välja skola till sina barn. Precis som det är identitetsskapande vart en väljer att åka på semester. Vem vill jag vara? Och vilken konsumtion är då lämplig? Jag själv som är en vänstersosse  och är stolt över det väljer konsumtion som jag tycker är lämplig för en människa som mig. Det finns mängder av konsumtions val  som jag associerar som ”borglig” och därför väljer bort.

 Idag lever vi i en tid där väldigt få vill vara arbetarklass. Vilket inte är något konstigt i sig. Vem vill befinna sig längst ned i den klassmässiga hierarkin? Definitivt inte dem som befinner sig där. De vill istället göra val och konsumtion som ger dem en medelklass identitet. Till den identiteten hör tyvärr ofta för oss socialdemokrater att rösta borgligt. När konsekvenserna av valet dessutom i många människors vardag inte blir påtagliga eller i vart fall inte kopplas till partipolitik så anser människors sig ha råd att rösta identitetsskapande istället för att rösta på ett anständigt samhälle. Frågan som överklass grabben Palme skulle ställt är  hur vi får människor att finna socialdemokratin vara något de väljer att rösta på med stolthet. Finner vi inte svaret på den frågan så kommer vi fortsätta leva i ett samhälle där 60% röstar höger och där vi sakta men säkert avskaffar alla socialdemokratiska reformer människor tar för givet. Det kommer börja med någon liten universitetsavgift och någon liten konservativ reform där mammor får en slant för att stanna hemma med barnen istället för att skicka dem till förskolan. Sedan kommer nästa steg med höjda avgifter som ska finansiera de sänka skatterna. Låt dem inte lura dig skatten är inte stöld utan skatten är priset du betalar för att leva i ett anständigt samhälle.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela