sossen.blogg.se

Konflikträdd vänster-sosse med dyslexi skriver blogg. Det är arbetarrörelsen och socialdemokratins förbannade skyldighet att för väljarna tydliggöra den klass konflikt som alltid funnits och alltid kommer finnas i ett Kapitalistiskt system. Skillnaden mellan höger och vänster är förhållningssättet till kapitalismen. Socialdemokratins inställning är att kapitalismen är en usel herre men en effektiv tjänare. Med det menas att det är folket som genom demokratin ska kontrollera kapitalismen. Medan de mera högerorienterade anser att kapitalismen inte behöver tyglas. De menar att vi ska avreglera kontrollen och låta marknadskrafterna mer eller mindre få härja fritt. Den här bloggen är mitt bidrag till att försöka tydliggöra makt strukturerna i samhället.

Kollektivavtal är tillför att skydda löntagare och seriösa företag

Publicerad 2018-04-19 23:09:00 i Politik ,

Många gånger hör vi röster i från alliansen och deras uppdragsgivare svenskt näringsliv om hur tufft småföretagarna har det. Om hur de höga skatterna får företagen att gå under. Hur skatten förstör lönsamheten för de hårt arbetande små företagarna. Precis som att det är skattens fel att de har dålig lönsamhet. Skatten är ju faktiskt samma för alla företag. De som inte får det att bli lönsamt har sannolikt inte en lönsam affärside. Oj oj vad kontroversiellt det är att påstå något sådant. Sparka på dessa fantastiska entrepenörer som sliter som djur för att skapa arbete åt andra. Ja det tänker jag faktiskt göra för det är inte vuxet att skylla ifrån sig när en själv misslyckats.

Vi får också höra att fackförbunden förstör för företagen. För det är tydligen så att de är orimliga krav som fackförbuden ställer på företagen kan driva företag i konkurs. Men hur är det nu egentligen hur fungerar kollektivavtalet? Jag tror att människorna som röstar på högerpartierna är så indoktrinerade av marknadsliberala budskap att de inte klarar av att ta till sig fakta i frågan. Kollektivavtal är något som tecknats mellan parterna på arbetsmarknaden. Det är alltså så att parterna är överens om det som står i avtalet. Det finna med att komma överens och teckna avtal är att det inte blir några vilda aggressiva strejker som det blir i den del andra länder. Ett färdigt avtal ger sedan alla företag en rimlig konkurrens situation. Ingen riskerar att bli utkonkurrerad av andra företag med lägre löner och sämre villkor för de anställda. Det ger en förutsägbarhet. De vet vad personal kostnaderna ligger på och kan utifrån det ta betalt av kunderna. De vet också att de andra företagen har den kostnaden på ungefär samma nivå. Kvar finns alla andra kostnader som går att se över liksom möjligheten att effektivisera arbetet. Vad de företag gör som vägrar teckna avtal alternativt försöker kring gå avtalet är att försöka skaffa sig konkurrens fördelar gentemot de andra företagen. Jag är helt övertygad om att det finns mängder av företagare som absolut inte står på de konkurrerande företagens sida när de vägrar teckna avtal. Som i smyg står på fackförbundets sida men inte vågar säga det offentligt av rädsla för att skada affärerna. 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela