sossen.blogg.se

Konflikträdd vänster-sosse med dyslexi skriver blogg. Det är arbetarrörelsen och socialdemokratins förbannade skyldighet att för väljarna tydliggöra den klass konflikt som alltid funnits och alltid kommer finnas i ett Kapitalistiskt system. Skillnaden mellan höger och vänster är förhållningssättet till kapitalismen. Socialdemokratins inställning är att kapitalismen är en usel herre men en effektiv tjänare. Med det menas att det är folket som genom demokratin ska kontrollera kapitalismen. Medan de mera högerorienterade anser att kapitalismen inte behöver tyglas. De menar att vi ska avreglera kontrollen och låta marknadskrafterna mer eller mindre få härja fritt. Den här bloggen är mitt bidrag till att försöka tydliggöra makt strukturerna i samhället.

Till alla de som vill diskutera "problemen med invandringen.

Publicerad 2017-03-22 23:39:00 i Politik ,

Man kan ju inte ens diskutera ”problemen med invandringen” utan att bli kallad rassist….

Känner ni igen den? Det gamla men ständigt återkommande påståendet om att invandringen inte får diskuteras.Men vad dessa människor egentligen menar är inte att de vill diskutera sina åsikter och syn på invandrings politiken. Utan de vill kunna utrycka sin egen åsikt utan att bli mot-argumenterade. Vilket är en fullständigt orealistiskt förväntan. Om jag skulle börja argumentera på exempelvis sociala medier för avskaffande av reavinst skatt så skulle jag sannolikt får motstånd med argumentation för rea vinstens fördelar. Samma om jag skulle argumentera för höjd reavinst skatt. Oavsett vad saken gäller så medför alltid ett argumenterande för egna åsikter ett visst mått av sannolikhet för motargument. Varför skulle det vara annorlunda med invandringspolitiken? Sen håller jag med om att vi inte ska slänga fram rassist kortet allt för lättvindigt. Då det riskerar att bli lite samma som när borgarna slänger fram "kommunist" kortet det är lite så att sådant slänger folk fram när de själva saknar argument. Men utrycker man sig som en rassit får man räkna med att bli kallad rassist. Liksom den som pratar om revulution eller planekonomi får räkna med att bli kallad kommunist. 

 

Nu till själva stjärnan i vad de som vill diskutera ”problemen med invandring” brukar vilja diskutera.

 Det finns människor som inte uppför sig på lämpligt sätt i vårt land. Människor som bryter emot våra lagar och regler. När vi då analyserar dessa händelser vilket tillexempel skulle kunna vara sten kastande ungdomar, bilbränder och kriminella gäng i våra förorter med mera. Dessa brått väcker oerhört mycket större ilska hos allmänheten än annan kriminalitet. En fråga som ställs är  vilka är de här individerna? och varför gör de som de gör? En tyvärr allt för vanlig slutsats om en riktig i sak är att människornas etnicitet skiljer sig ifrån majoritets samhällets. Därefter söks svaret på deras beteende i deras kulturella bakgrund. Det är ofta detta som de som vill diskutera problemen med invandring vill diskutera. Jag menar att analysen bakom den slutsatsen är väldigt mager. De här människorna har säkerligen andra faktorer gemensamma än att inneha en annan etnicitet än majoritetssamhället. Jag syftar naturligtvis på deras socioekonomiska bakgrund deras klass tillhörighet. Det är ingen hemlighet att en etnicitet som skiljer sig i får majoritetssamhällets medför högre sannolikhet för att inneha en lägre klassmässig position. Ej heller är det en hemlighet att människor tillhörande de lägre samhällsklasserna är överrepresenterade när det gäller den här typen av kriminalitet.

Ursäktar jag deras beteenden och handlingar? nej så fan heller kriminella människor ska lagföras för sina brott punkt slut. 

 

Men om vi verkligen vill förändra alltså vill minska kriminaliteten i dessa förorter som blivit så populära att diskutera.  Så tror jag att vi har oerhört större chans att få till en förändring om vi tittar på någon annan av de faktorer som dessa individer har gemensamt än deras etnicitet. Det finns tillexempel mycket som talar för att ett samhälle med låga inkomst skillnader och stor portion jämlikhet alltså små klass skillnader har lägre kriminalitet än de motsatta. Som jag tidigare sagt så har vi i dag de högsta löneskillnaderna sedan 1930 talet och då precis som i dag har vita män de högsta lönerna. Så om vill vi minska kriminaliteten i dessa förorter så kan vi börja med en politik som utjämnar de ekonomiska skillnaderna. Därefter kan vi med politisk styrning minska den bostads segregation som kommer av de senaste årtiondenas bristande politiska vilja att leva i ett jämlikt samhälle.  Som sagt det är bara ett förslag från min sida det går naturligtvis att fortsätta att fokusera på etniciteten hos de kriminella. Men det kommer inte förändra någonting alls utan de kommer fortsätta vara kriminella. Vi får helt enkelt lita på att vårt rättsammhälle utvisar de kriminella människor som det går att utvisa. Det finns ofta juridiska hinder för att utvisa människor. Vi lever i ett rättsamhälle och lagarna har naturligtvis brister.  Vad vore alternativet utvisning på känslomässiga grunder? eller att låta den rådande opionen avgöra? 

Vilka får betala för denna strävan efter att förklara kriminella beteenden med etnicitet ? 

Det tråkiga är att priset för att fokusera på faktorn ”etnicitet” förutom att det är ett oerhört slöseri med tid för de som försöker förklarar kriminella beteenden med etnicitet. Är att väldigt många människor vi har omkring oss får betala för det. Det handlar om din adopterade kusin eller kompis. Det handlar om din svensk födda kompis med en eller två föräldrar födda i annan del av världen. Samt av alla dessa människor som flytt till vårt land och försöker integrera sig i vårt samhälle. De får betala när somliga vill förklara kriminella beteenden med etnicitet. De möts av allt mera misstänksamhet ifrån majoritet samhället. Många vittnar om hur positionerna för vad som är okej att säga flyttats fram och att rasistiska påhopp emot dem ökar. Är det en slump? eller hänger det samman med ett fokuserande på faktorn etnicitet vid desperata försöka att förstå kriminella beteenden? Kan det möjligtvis vara så att många rassister får vatten på sin kvarn av denna diskution samt att många utveklar rassistiska föreställningar åsikter av att ta del av denna diskution. 

 

 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela