sossen.blogg.se

Konflikträdd vänster-sosse med dyslexi skriver blogg. Det är arbetarrörelsen och socialdemokratins förbannade skyldighet att för väljarna tydliggöra den klass konflikt som alltid funnits och alltid kommer finnas i ett Kapitalistiskt system. Skillnaden mellan höger och vänster är förhållningssättet till kapitalismen. Socialdemokratins inställning är att kapitalismen är en usel herre men en effektiv tjänare. Med det menas att det är folket som genom demokratin ska kontrollera kapitalismen. Medan de mera högerorienterade anser att kapitalismen inte behöver tyglas. De menar att vi ska avreglera kontrollen och låta marknadskrafterna mer eller mindre få härja fritt. Den här bloggen är mitt bidrag till att försöka tydliggöra makt strukturerna i samhället.

Är dagens ungdomar lata och bortskämda ?

Publicerad 2016-12-17 22:40:00 i Politik ,

 

Svaret är nej för helvete de är de inte alls, inte det minsta faktisk. Tvärtom är det ungdomar  som har de lägsta lönerna och de sämsta arbetsvillkoren. De arbetar ofta på timanställning där de förväntas ställa upp med kort varsel. 

Varför är det då så många som går runt med uppfattningen att ungdomar är lata och bortskämda? 

Jag skulle tro att det handlar om de härskande klassernas världsbild. Där de har att tjäna på ungdomarnas låga löner och dåliga villkor. De ser potential att tjäna en mera om de kan driva igenom lönesökningar för gruppen ungdomar. ”lönedumpning”  Det är nämligen den dålda agendan bakom prat om instegsjobb, sänkta trösklar in på arbetsmarknaden osv osv osv. 

 

” De vill inte ta vilka jobb som helst och de kräver 40 000 ingångslön”

Jag har vid ett antal tillfällen träffat på människor som berättar att de ”hört” om unga människor som kräver höga ingångslöner utan att ha någon som helst erfarenhet. Ibland är det 35 000 kr i månaden dessa ungdomar krävt andra gånger 40 000 kr. Jag ställer mig frågan vem hittade på denna vandringssägen? Ingen har när jag börjat ställa motfrågor kunnat redogöra för några detaljer i dessa historier.  Detaljer Jag finner väldigt relevanta. Vad är definitionen av en ung människa ? är det 19 åringar som nys tagit studenten? är det människor under 25 år ? är det människor under 30 Utbildningsnivå? för det spelar ju roll om det handlar om människor som är 19 år gamla och har gymnasial utbildning. Eller om det handlar om en människa 25-30 år som skaffat sig en utbildning där det är stor efterfrågan på personal med deras utbildning. Ska vi då klandra dem för att de försöker få så bra betalt som möjligt? Om det mot förmodan skulle handla om 19-20 åringar så bör vi nog fundera på hur vanligt det är med sådana löneanspråk hos den gruppen? Är det ens någon i den gruppen som fått den ingångslönen? Är det ett problem för någon annan en den individen som inte får något arbete på grund utav taskig verklighets uppfattning? 

 

För mig är ungdom under 25 år 

Jag har träffat mängder av människor mellan 19-25 på arbetsmarknaden och de har jobbat i vården för tämligen låga löner och gjort en enormt viktig samhällsinsats. De har mot sin vilja bot hemma hos föräldrar eller i dyra andrahandslägenheter eller som inneboende. Att de av oerhört mera privilegierade äldre personer ska beskrivas som lata och bortskämda är skamligt. Vi kan också ta en titt på hur det ser ut i butikerna i gallerierna runt om i landet där folk spenderar tid och pengar. Eller för all del i våra matvarubutiker Vilka är det som arbetar där på obekväma arbetstider? Har de 35-40 tusen i månaden? Jag tror att vi kan avfärda dessa historier som skitsnack. Det är historier som sprids av människor tillhörande en välmående arbetarklass medelklass. Människor med avsevärt bättre livs villkor än de ungdomar de moraliserar över. Åsikterna är inte deras egna utan är ”budskap” de omedvetet sprider åt kapitalisterna som vill skapa stöd hos medborgarna för genomförande av lönesänkningar. Deras egen vinning i spridandet är att få känna sig bättre än de där "lata ungdomarna". För självklart har de kämpat hårt några år i sin ungdom på något kneg med dålig lön. Deras framgång är nu bara deras egen. Det har inget med gynnsamma förutsättningar att göra. De är självklart sin egen lyckas smed och alla kan lyckas bara de arbetar lika hårt som de själva gjort. En identitet som arbetsamm & duktig är alltid i beroende av att en annan grupp tillskrivs motsatsen 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela