sossen.blogg.se

Konflikträdd vänster-sosse med dyslexi skriver blogg. Det är arbetarrörelsen och socialdemokratins förbannade skyldighet att för väljarna tydliggöra den klass konflikt som alltid funnits och alltid kommer finnas i ett Kapitalistiskt system. Skillnaden mellan höger och vänster är förhållningssättet till kapitalismen. Socialdemokratins inställning är att kapitalismen är en usel herre men en effektiv tjänare. Med det menas att det är folket som genom demokratin ska kontrollera kapitalismen. Medan de mera högerorienterade anser att kapitalismen inte behöver tyglas. De menar att vi ska avreglera kontrollen och låta marknadskrafterna mer eller mindre få härja fritt. Den här bloggen är mitt bidrag till att försöka tydliggöra makt strukturerna i samhället.

Vill du begränsa demokratins möjligheter att påverka samhället ska du rösta borgerligt

Publicerad 2022-01-13 00:59:00 i Politik ,

Vad är det egentligen som driver och har drivit borgliga politiker att privatisera välfärden och avreglera de marknader som tidigare varit reglerat? Ja vad är det egentligen som driver dem?
 
Vi kan alla se hur borgliga politiker efter att de  drivit igenom stora privatiseringar och avregleringar. Belönas med att  bli styrelsemedlemar i de aktiebolag de gynnade som politiker. Kan det bli mera korrupt än så här?
 
 
Ja det kan det faktiskt för syftet med de här privatiseringarna och avregleringarna som de framgångsrikt lyckats sälja in som "valfrihet" till väljarna är att det effektivt flyttar makten i från folket och demokratin till kapitalet. För det blir självklart mycket svårare att påverka hur tex en skola eller ett sjukhus drivs om den ägs av ett aktiebolag än om den ägs av folket som demokratiskt beslutar hur den ska drivas. Vi har gått från att vara medborgare till att bli kunder. En idé som bara går att tro på om en har en  fullständigt naiv föreställning om att kunden har makt. Vem som helst som öppnar ögonen kan ju se att någon sådan makt bara finns i de illusioner som Borgliga politiker förmedlar till sina väljare. Jag menar att bara en riktig naiv  höger indoktrinerad människa kan tro på något så dumt. Vi kan också se hur folkets vrede istället för att riktas emot den globala oreglerade kapitalismen riktas emot etniska minoriteter. Likheterna med 30 talets tyskland är både slående och riktigt skrämmande. 
 
Tänk att det ska vara så svårt för de höger orienterade att se vad som händer och sker med vårt samhälle och med demokratins möjligheter att påverka samhället. En kan ställa sig frågan om högerns väljare ens vill leva i en demokrati? De röstar faktiskt på partier som vill avreglera allt och släppa marknadskrafterna fria. De menar att vi inte behöver några fackförbund inga lagar och regler. Vi behöver inga regleringar eller spelregler för marknaden. Skulle vi jämföra marknaden med en fotbollsmatch så skulle de vara lika stolligt som att försöka spela en fotbollsmatch utan regler och utan dommare. En fotbollsmatch utan sanktioner emot dem som inte följer reglerna. En fotbollsmatch där den som har pengarna bestämmer spelreglerna efter eget tycke. 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela