sossen.blogg.se

Konflikträdd vänster-sosse med dyslexi skriver blogg. Det är arbetarrörelsen och socialdemokratins förbannade skyldighet att för väljarna tydliggöra den klass konflikt som alltid funnits och alltid kommer finnas i ett Kapitalistiskt system. Skillnaden mellan höger och vänster är förhållningssättet till kapitalismen. Socialdemokratins inställning är att kapitalismen är en usel herre men en effektiv tjänare. Med det menas att det är folket som genom demokratin ska kontrollera kapitalismen. Medan de mera högerorienterade anser att kapitalismen inte behöver tyglas. De menar att vi ska avreglera kontrollen och låta marknadskrafterna mer eller mindre få härja fritt. Den här bloggen är mitt bidrag till att försöka tydliggöra makt strukturerna i samhället.

Varför protesterna uteblev när kapitalismen på 2000 talet avskaffade rösträtten för proletariatet längs ned i hierarkin.

Publicerad 2019-06-25 22:43:50 i Politik ,

En gång i tiden för lite mer än 100 år sedan saknade arbetarklassen i Sverige demokratiska rättigheter. Många levde under svåra ekonomiska förhållanden. Där lönen inte räckte till att försörja sig själva och sina barn. Det fanns också statare det vill säga människor som arbetade för liten eller ingen lön. De arbetade under slavliknande förhållanden i utbyte emot mat och husrum. Det var en situation där makt balansen var helt till arbetsköparens fördel. Sedan kom arbetarrörelsen & socialdemokraterna  och drev tillsammans med socialliberaler igenom allmän och lika rösträtt. Efter facklig kamp avskaffades också statarsystemet. Genom förhandlingar mellan arbetsgivarorganisationer och fackförbund byggdes den framgångsrika svenska modellen upp. Det blev inte ett felfritt samhälle men faktiskt bäst i världen under en period. Vi behöver bara öppna ögonen och se oss omkring i den stora världen, eller för all del se oss omkring i vår egen närhet för att inse det självklara behovet av en reglerad kapitalism. Där vi medborgare dikterar villkoren för kapitalismen och inte tvärtom. Kapitalismen har aldrig och kommer aldrig vara demokratins försvarare. När Fredsprojektet EU utvidgades så såg kapitalintressena chansen att avskaffa demokratin och fackliga rättigheter för dem längst ned i den klassmässiga hierarkin i vårt land. Det gjordes genom att importera en ny arbetarklass i form av illegala invandrare och gästarbetare. Människor som inte bara saknar rösträtt i Sverige utan också oftast möjligheten att organisera sig fackligt. Människor som likt människorna i Sverige för 100 år sedan är utlämnade till arbetsköparens åsikt om hur högt priset på arbetet borde vara värderat. Människor som bor i bostäder som förmedlas av arbetsköparen. Människor som inte kan försörja sig själva och sina barn i landet de lever och arbetar. Kvar i hemlandet finns ofta barn som växer upp utan en eller båda sina föräldrar. Dessa människor får menar jag ofta utföra de minst attraktiva arbetsuppgifterna. Det är menar jag genom importen av dessa människor som kapital intressena kunde avskaffa demokratin och organiserings rätten för de  löntagare som befinner sig längst ned i den klassmässiga hierarkin .

Det faktum att protesterna ifrån svenska folket varit ytterst blygsamma kan troligtvis förklaras av att den här importen av en ny underklass givit stora delar av svenska folket en klassresa uppåt i hierarkin. Nu kan inte bara den övre medelklassen köpa sig billig städning av hemmet och få tomten och huset ompysslat av tjänstefolket. Utan nu kan även många välmående LO medlemmar köpa sådan lyx som överklassen i början av föra seklet tog för given. För att inte tala om privilegiet att skälv inte behöva  befinna sig längst ned på stegen och utföra de minst attraktiva arbetsuppgifterna. 

Vi ska ej heller underskatta den medelklass status som de sannolikt upplever när de likt överklassen kan köpa sig en tjänst som visar på att dem är viktiga människor som har bättre saker för sig en att utföra en massa oavlönade hushållstjänster. ”I morgon kommer balterna och städar” = jag har råd att betala någon, och jag har viktigare saker för mig. Det är därför menar jag som protesterna uteblev när är kapitalismen avskaffade demokratin och de fackliga rättigheterna för dem sämst bemedlade löntagarna. 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela