sossen.blogg.se

Konflikträdd vänster-sosse med dyslexi skriver blogg. Det är arbetarrörelsen och socialdemokratins förbannade skyldighet att för väljarna tydliggöra den klass konflikt som alltid funnits och alltid kommer finnas i ett Kapitalistiskt system. Skillnaden mellan höger och vänster är förhållningssättet till kapitalismen. Socialdemokratins inställning är att kapitalismen är en usel herre men en effektiv tjänare. Med det menas att det är folket som genom demokratin ska kontrollera kapitalismen. Medan de mera högerorienterade anser att kapitalismen inte behöver tyglas. De menar att vi ska avreglera kontrollen och låta marknadskrafterna mer eller mindre få härja fritt. Den här bloggen är mitt bidrag till att försöka tydliggöra makt strukturerna i samhället.

Världens mest jämställda land?

Publicerad 2018-03-03 12:57:07 i Politik ,

Länder som saknar föräldraförsäkring och barnomsorg med maxtaxa kan inte jämföra sig med de länder som har det. Vad hjälper det kvinnor i länder utan föräldrar-dagar och barnomsorg med maxtaxa om en grupp väll utbildade kvinnor har inflyttande i politiken och näringslivet? Kvinnor är liksom män i första hand lojala med sin klasstillhörighet och i andra hand med sitt kön. Klass går alltid före kön och kvinnorna högt upp i makt hierarkin tar inte strid för kvinnorna längre ned. De är lojala med sin klass tillhörighet och för lika lite som männen högt upp i hierarkin de lägre klassernas kamp för en drägligare tillvaro. Kvinnorna i den ekonomiska eliten i de här länderna har ju råd att köpa sig barnomsorg även om det kostar 10 000 i månaden för varje barn. De kan också köpa sig fria ifrån det obetalda arbetet i hemmet. Därför har de ingen anledning att kämpa för maxtaxa och betald föräldrar-ledighet. Arbetarklassens och stora delar av medelklassens kvinnor får finna sig i att som småbarnsföräldrar vara i ekonomisk beroende ställning till den man de har barn med. När/om barnomsorgen kostar för mycket i förhållande till deras lön så är det så att de får lov att stanna hemma och ta hand om barn & obetalt arbete i hemmet. Så när det pratas om vilka länder som är mest jämställda i världen så måste en se till helheten. Men framför allt se att klass, kön och etnicitet hänger samman. Det är kvinnorna i från arbetarklassen ofta tillhörande etniska minoriteter som möjliggör jämlikheten mellan könen i de högre klasserna. Detta går inte att bortse ifrån när en bedömer jämlikheten mellan könen.
Det går inte att bara titta på hur många kvinnor som sitter i bolagsstyrelser och innehar politiska förtroende uppdrag. För att sedan utifrån det avgöra om landet är jämställt i jämförelse med andra länder. Vi ska också komma ihåg att kulturellt och religiöst förtryck som kontrollerar och begränsar kvinnor och mäns handlingshorisont också spelar roll. Graden av sekularisering har stor betydelse vad gäller möjligheten att bryta emot könsroller.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela