sossen.blogg.se

Konflikträdd vänster-sosse med dyslexi skriver blogg. Det är arbetarrörelsen och socialdemokratins förbannade skyldighet att för väljarna tydliggöra den klass konflikt som alltid funnits och alltid kommer finnas i ett Kapitalistiskt system. Skillnaden mellan höger och vänster är förhållningssättet till kapitalismen. Socialdemokratins inställning är att kapitalismen är en usel herre men en effektiv tjänare. Med det menas att det är folket som genom demokratin ska kontrollera kapitalismen. Medan de mera högerorienterade anser att kapitalismen inte behöver tyglas. De menar att vi ska avreglera kontrollen och låta marknadskrafterna mer eller mindre få härja fritt. Den här bloggen är mitt bidrag till att försöka tydliggöra makt strukturerna i samhället.

Vi styrs av dem som tänker som fotbollshuliganer.

Publicerad 2018-01-18 22:35:00 i Politik ,

Valet 2018 kommer tyvärr till alldeles för stor del handla om brott och straff och hårda tag emot kriminaliteten. Människor känner sig otrygga och vill att den grova brottsligheten ska bekämpas. Helst ska den bekämpas genom hårda straff som ska skrämma de kriminella till laglydighet. Men om vi lyfter blicken i från de svenska förorterna och gäng kriminaliteten som skrämmer slag på den svenska medelklassen. 

Då märker vi att den grova kriminaliteten är avsevärt mycket större på annat håll. Då märker vi också att den är mycket högre i länder där de försökt bekämpa den med hårda straff. Men framför allt är den högre i länder där den relativa fattigdomen är högre än i Sverige. Men tyvärr är det inte vad det svenska folket vill höra. De vill höra om hårdare tag inte om fördelningspolitik. Det är därför Socialdemokraterna väljer att inför valet 2018 lova oss fler poliser. De är helt enkelt för hungriga på makten för att våga argumentera för socialdemokratisk politik. En mera socialdemokratisk politik skulle enligt mig vara att argumentera för 

 

  1. En arbetsmarknad där de allra flesta människor kan få ett arbete med hygglig lön och hyggliga villkor. Vilket inte på något sätt är omöjligt men stöter på stort motstånd ifrån svenskt näringsliv och deras PR byro alliansen med flera. 
  2. En bostads marknad där alla som innehar ett sådant arbete kan skaffa sig en bra bostad till en rimlig kostnad. 
  3. Ett samhälle där den relativa fattigdomen är liten. Med vilket jag menar ett samhälle där skillnaderna mellan fattiga och rika inte är så höga som de är i dag. Med det inte sagt att hjärtkirurgen ska inneha samma lön som sjukhusets lokalvårdare. Utan att skillnaderna ska vara rimliga. Jag menar att Sverige aldrig varit rikare än idag problemet är att rikedomen fördelats i för få händer. 

 

I det här hyggliga samhället där den som går till arbetet och gör ett arbetspass tjänar någonstans mellan 1000-1500 efter skatt och får 5 veckor semester försäkringar med mera. Där de kan finna ett bra prisvärt boende. Där minskar benägenheten att välja kriminalitet liksom det blir lättare för den som kommer ut ifrån ett avtjänat fängelsestraff att bryta med den livsstilen. Eftersom det självklart underlättar om möjligheten att få ett vanligt tryggt och bra liv inte känns oöverkomligt. Gäng kriminaliteten minskar också om vuxna människor mår bra och kan ge sina barn trygghet. Liksom den minskar om de unga får en framtidstro, om de vet att de kommer belönas med hyggliga levnadsvillkor om de arbetar och gör rätt för sig. För handen på hjärtat är det väll så att de unga kriminella männen i våra förorter som skrämmer slag på medelklassen. Inte växt upp under så hyggliga villkor? De har väll inte så goda framtidsutsikter? De upplever väll sannolikt inte att det hyggliga livet jag beskrev i tre delar är en möjlig väg för dem?

Liksom vi måste förstå att bil och bostadsbrott ökar i ett Europa där gränserna är öppna och där vissa länder har en lagstiftad minilön på ca 15 kr alltså en GB glass på pressbyrån. Där det i andra länder tex Sverige finns dem med bostäder fulla av mycket dyra konsumtions prylar som lätt kan omvandlas till pengar. Liksom väldigt dyra bilar med mycket dyr tekniskt utrustning som också lätt kan omvandlas till pengar. Det är alltså inte så konstigt att den typen av brottslighet förekommer i de större städernas välmående förorter.  

 Den stora frågan är hur vi får dem som tänker som fotbollshuliganer att lyssna på dem som kan visa på att jämlika samhällen är de bästa samhällena även för de rikaste mänskorna. Hur får vi mänskor att sluta tänka att allt kan lösas med hårda tag. Hur får vi dem att tänka lite mera förnuftigt eftertänksamt och analyserande. 

Men i någon mening måste vi också acceptera att ett samhälle utan kriminalitet är en omöjlig utopi som vi inte kan uppnå. Men vi kan utan tvekan hålla kriminalitet på lägre nivåer än den ligger på idag. Om vi ger människor hopp om en bättre framtid och slutar skrämma upp medelklassen med en mörk bild av Sverige.  

 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela