sossen.blogg.se

Konflikträdd vänster-sosse med dyslexi skriver blogg. Det är arbetarrörelsen och socialdemokratins förbannade skyldighet att för väljarna tydliggöra den klass konflikt som alltid funnits och alltid kommer finnas i ett Kapitalistiskt system. Skillnaden mellan höger och vänster är förhållningssättet till kapitalismen. Socialdemokratins inställning är att kapitalismen är en usel herre men en effektiv tjänare. Med det menas att det är folket som genom demokratin ska kontrollera kapitalismen. Medan de mera högerorienterade anser att kapitalismen inte behöver tyglas. De menar att vi ska avreglera kontrollen och låta marknadskrafterna mer eller mindre få härja fritt. Den här bloggen är mitt bidrag till att försöka tydliggöra makt strukturerna i samhället.

Sas reklam film väcker känslor.

Publicerad 2020-02-16 00:52:00 i Politik ,

 

Hur kan deras reklam film där de påstår att absolut ingenting är typiskt skandinaviskt väcka så mycket känslor? För det första vill jag hävda att de har lite fel. Det finns något som är typsikt skandinaviskt. Nämligen Socialdemokratin. Den är väldigt skandinaviskt även om marxismen och socialismen inte är det. Ingen annanstans har den demokratiska socialismen lyckas bättre. Ett välfärdssamhälle i världsklass byggde  socialdemokraterna i Skandinavien upp. Men inte heller välfärdsamhälle är en svenskt uppfinning så de har nog en poäng.

Men det är ju inte bristen på hyllande av socialdemokrati som gjort folket upprörda. Utan det är att deras nationalistiska identitet blivit hotad. Hur kan då detta bli så känsligt för dem? Hur kan de bli så arga över att någon påstår något som de inte håller med om? Hur kan detta väcka så mycket ilska och engagemang? 

Jag tror den nu mera avlidna författaren Zygmunt Bauman klockrena analys i boken Auschwitz och det moderna samhället kan förklara detta för oss. Då han menade att när de ekonomiska klyftorna ökar så slits sammanhållningen i samhället isär. När klyftorna blivit stora så behövs det någonting annat som håller människorna samman. Nationalismen är då väldigt förförisk och erbjuder en identitet bortom de ekonomiska skillnaderna. Vi är ”Svenskar” med unika specifika egenskaper som skiljer oss i från andra. Vi skiljer oss i från de andra som saknar dessa egenskaper. Vi kan se både i dag och historiskt att i länder med en stark nationalism /patriotism så är också de ekonomiska klyftorna stora. Två mycket tydliga exempel på detta är Rysslands och Amerikas förenta stater. Där de ekonomiska klyftorna är groteska liksom stödet för en stark nationalistisk ledare. I Tyskland på 30 talet så var de ekonomiska klyftorna också groteska och alla samhällsproblem orsakade av dåligt reglerad kapitalism skyldes på de andra. Jag ser med fruktan på hur stödet för höger/nationalismen i Sverige ökar i takt med att de ekonomiska skillnaderna ökar. Det börjar med marknadsliberalism som släpper in kapitalisterna att göra profit på vår välfärd. Samtidigt som skatte intäkterna minskar med jobbskatteavdrag och bidrag till överklassen (rut & rot) Det blir då mycket enkelt för högernationalisterna att skylla den oundvikligt försämrade välfärden och ökade kriminaliten på ”de andra” de som inte är ”Svenskar” Det är på detta sätt menar jag som de lyckats skapa en gemenskap som går över de växande klasskillnaderna. En gemenskap som blir oerhört stark med en gemensam fiende i de ”andra” På 30 talet var det juden idag är det muslimen. Men deras största fiende kommer alltid vara bildade människor som vet att allt hänger samman.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela